Maliny są pysznym i zdrowym dodatkiem do każdej dietyMaliny to pyszny i zdrowy dodatek do każdej diety. Są bogate w przeciwutleniacze, witaminy i minerały. Te słodkie, pachnące i delikatne owoce są pełne składników odżywczych i witamin. Jedzenie malin może również pomóc wzmocnić Twój układ odpornościowy i dać Ci zdrową dawkę energii. Są świetnym źródłem błonnika, przeciwutleniaczy i witamin, a także doskonale nadają się do jedzenia na surowo lub jako dodatek do smoothie i sałatek. Więc śmiało i rozkoszuj się miską malin lub dodaj je do swoich płatków śniadaniowych lub jogurtu. Skorzystasz ze wszystkich zdrowych składników odżywczych, które zawierają.

PMS i menopauza

Badanie wykazało, że wyciąg z malin może złagodzić objawy PMS i menopauzy, takie jak drażliwość, wahania nastroju i uderzenia gorąca. Ekstrakt z malin wydaje się wpływać na hormony związane ze zdrowiem reprodukcyjnym, w tym estrogen i progesteron. Efekty ekstraktu z malin są prawdopodobnie spowodowane jego wysoką zawartością antocyjanów.

Są świetnym źródłem błonnika

Maliny są bogatym źródłem błonnika, który może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zapobiec cukrzycy. Błonnik może również pomóc Ci czuć się bardziej zadowolonym po posiłku, co może zapobiec przejadaniu się i przybieraniu na wadze. Jedzenie pokarmów o wysokiej zawartości błonnika, takich jak maliny, może również pomóc obniżyć ryzyko rozwoju różnych chorób zdrowotnych, w tym chorób serca, cukrzycy i problemów trawiennych.

Mogą pomóc w ochronie przed rakiem

Wykazano, że maliny mają właściwości antyrakowe w badaniach laboratoryjnych i na zwierzętach. Badania laboratoryjne sugerują, że przeciwutleniacze znajdujące się w malinach mogą pomóc w zmniejszeniu uszkodzeń DNA spowodowanych przez wolne rodniki i zapobiec niektórym rodzajom raka.